VÍGĽAŠSKÝ HRAD - 16.4. 2005


Reinhard Eugen Tristan Heydrich sa narodil 7. marca 1904 v nemeckom mestečku Halle nad Sálou v blízkosti lužického Leipzigu.


Počiatky kariéry mladého Reinharda v nemeckom Freicorpse.


Mladý strumbannführer Reinhard Heydrich počas cvičenia jednotiek SS.


Vďaka svojej absolútnej oddanosti strane a cieľavedomosti stúpal čoraz vyššie. Na neformálnom stretnutí s 'najvyšším' v jeho súkromnej rezidencii.


27. septembra 1941 prichádza do Prahy nový ríšsky protektor, nástupca starého Konstantina von Neuratha - generál gestapa a SS - Reinhard Heydrich.


Štátny tajomník Karl Herman Frank poriada pre Heydricha na pražskom hrade veľkolepú prehliadku.


Bezpečnosť celej udalosti bola na prvom mieste...


V Británii vycičená špeciálna dvojčlenná jednotka pod krycím menom ANTHROPOID zoskakuje 28. decembra 1941 pri obci Nehvizdy neďaleko Prahy.  Jozef Gabčík a Jan Kubiš majú v tajnosti pripraviť a previesť atentát na nenávideného a krutého ríšskeho protektora Heydricha a zasadiť tak tvrdú ranu fašistickému Nemecku.


27. mája 1942, miesto činu: cesta pod Vychovatelnou v Prahe - Kobylisoch, kadiaľ chodí protektor Heydrich pravidelne do práce, v čase okolo pol desiatej. Desať minút pred desiatou sa zjavuje Reinhard Heydrich so svojím doprovodom.


Do cesty mu skáču členovia skupiny Anthropoid a Jan Kubiš Heydricha ťažko zraní.


Nasleduje útek. Heydricha operujú najväčšie kapacity nemeckej medicíny v pražskej nemocnici Bulovka, 4. júna 1942 v ranných hodinách ale protektor podľahne zápalu brušnej dutiny, sposobeného zraneniami.


Nemci rozpútavajú peklo na zemi, zatýkajú tisícky podozrivých, vypočúvajú, mučia, popravujú...


Rozsiahlu pátraciu akciu majú riadiť tie nejväčšie nacistické policajné kapacity. Do Prahy rýchlo pricestujú SS-gruppenführer a generálporučík polície Heinrich Müller (šéf Gestapa), SS-gruppenführer a generálporučík polície Arthur Nebe (šéf Kripa), SS-obersturmbannführer Schellenberg (zahraničná spravodajská služba) a SS-obergruppenführer dr. Ernst Kaltenbrunner (nástupca Heydricha ako šéfa RSHA). Do akcie bolo nasadených 4.500 príslušníkov sicherheitspolizei, ordnungspolizei, SS, SA, protektorátnej polície a wehrmachtu. Nebe z Berlína povoláva 95 kriminálnych detektívov. Všetko bezvýsledne...


13. júna 1942 anonymne bývalý parašutista Karel C. udá mená atentátnikov a pod vidinou amnestie a niekoľkomiliónovej odmeny sa 16. júna osobne dostaví do pražskej úradovne Gestapa. Identifikáciou pomôcok atentátnikov dá Gestapu správny smer a jeho posluhovači mučením rodiny Moravcovej získavajú v noci zo 17. na 18. júna adresu miesta úkrytu Kubiša a Gabčíka - v podzemnej kobke pravoslávneho kostola Cyrila a Metoda v Resslovej ulici. Samotný posledný záťah začne 18. júna ráno o 4 hodine a 15 minútach.


Do akcie sú zapojení muži z gestapa a 360 mužov z elitného strážneo praporu SS Prag. Celej rozsiahlej akcii velí mladý kriminálny komisár SS-sturmführer Heinz Pannwitz.


Po zúrivom hrdinskom boji v podzemnej krypte kostola zahynú obaja atentátnici Gabčík a Kubiš, ako aj päť ďalších parašutistov zo skupín Out Distance a Silver A.

Slovák Jozef Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v obci Poluvsie u Rajeckých Teplíc. Čech Jan Kubiš sa narodil 24. júna 1913 v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku. Obaja vojaci prejavili veľkú statočnosť v boji, Jan Kubiš obdržal francúzsky vvojnový kríž Croix de Guerre. 28. októbra 1940 bol obom parašutistom prezidentom Benešom osobne udelený  Československý vojnový kríž.


Veselá momentka z výcviku parašutistov zo skupiny Anthropoid na odľahlom severozápadnom pobreží Škótska, na dvoch farmách uprostred pastvín, pod vedením britského majora Younga - ako spomienka na padlých hrdinov počas dlhých bojov druhej svetovej vojny.
 

Koniec vojny sa neodvratne blíži. 2. mája padol Berlín a pripravuje sa kapitulácia Nemecka. Zdecimované zbytky kedysi hrdej a neporaziteľnej nemeckej armády sa vzdávajú spojencom. Tŕňom v oku najvyššieho spojeneckého velenia stále ostáva Hitlerovo sídlo Eagle's Nest v Berchtesgadene, kde sa opevnili elitné jednotky Waffen SS, s jediným cieľom - ubrániť sídlo veľkého vodcu za každú cenu. Spojenecké tajné služby majú indície, podľa ktorých tu počas vojny pohlavári Tretej ríše zhromažďovali vedecké poznatky a plány na vytvorenie najsilnejšej ríše sveta, ktoré sú pre spojencov vrcholne zaujímavé, v nepravých rukách by mohli znamenať katastrofu. Schyľuje sa k jednej z najdôležitejších bitiek na území Európy.


Hitlerovo Orlie Hniezdo v celej svojej paráde


Častokrát sa tu stretávali najvýznamnejší predstavitelia Tretej ríše...


Teraz, ku koncu vojny sa Eagle's Nest stal poslednou baštou elity SS.


Vojaci na každom kroku, zdá sa, že prekĺznuť nemôže ani myš...


Celý Berchtesgaden sa po páde Berlína stáva poslednou veľkou pevnosťou Tretej ríše.


Jednotky spojencov sa pripravujú na útok na Berchtesgaden, zelenú pre čistenie prístupových ciest dostali ostreľovači... Je jasné, že nepriateľ sa nikdy nevzdá a bude bojovať do poslednej kvapky krvi


Útok sa začal...


Bojuje sa o každý centimeter, o každé okno


Postup je ťažký a straty sú obrovské, spojenci ale tlačia z troch strán


Na zničenom opevnení sa rozhára krvavý boj


Spojencom sa podaril prienik do opevneného areálu


Špeciálne jednotky útočia z brál na úpätí pevnosti


Výstrely padajú jeden za druhým, taktická vojna ostreľovačov sa v okamihu zmení na krvavý boj o život


Prielom sa podaril na viacerých miestach a nepriateľ s obrovskými stratami kapituluje ...


... a skladá zbrane


Nad Orlím Hniezdom sa rozhostí ticho a po dlhej dobe zavládne mier
. . .


Akcie sa zúčastnili bojovníci BETA FORCE z tímov: 1-st AirSoft Team Brezno RedStar Brotherhood, Black Widow Banská Bystrica, Lambda Banská Bystrica, SPECNAZ Zvolen, A.C.G. Krupina, Tigre Bánovce nad Bebravou, Komando Krasnyj Skorpion, Guerila Los Handlos a MNOHO ďalších...


Tí, ktorí vydržali do druhej polovice dňa, pôvodný počet účastníkov presiahol 60 (!), veľké foto

UPOZORNENIE: Väčšina fotografií bola urobená počas airsoftovej akcie armády BETA FORCE dňa 16. apríla 2004. Zábery boli usporiadané tak, aby mohla byť aspon čiastočne zachovaná pôvodná línia historických udalostí. Niektoré fakty a skutočnosti mohli byť vzhľadom na priebeh samotnej akcie pozmenené a nemusia presne zodpovedať historickej skutočnosti. Celá akcia bola organizovaná na počesť hrdinom protifašistického odboja a všetkým, ktorí sa podieľali na porážke Nemecka v druhej svetovej vojne.