LANG VEI - KHE SAHN 2004 - 16. - 18.7. 2004

V januári 1968 bol tábor v Khe Sanh skoro kompletne obkľúčený vietnamskými obrnenými divíziami. Tábor špeciálnych síl v Lang Vei bol tiež odrezaný od sveta a situácia vyzerala pre Američanov veľmi zle. V tomto čase bol tábor v Lang Vei miestom, kam sa uchýlil 33 Laoský prápor potom, ako bol skoro rozprášený obrnenými divíziami Severovietnamskej armády. Krátko nato o polnoci 7 februára 1968 zaútočili na bázu jednotky NVA. Celonočný útok zdecimoval rady obrancov, ale zázrakom sa im podarilo udržať Lang Vei až do skorého rána, kým prišli posily MACV-SOG z bázy v Khe Sanh. Toto umožnilo evakuáciu väčšiny zranených a mŕtvych z Lang Vei. NVA sa podarilo zajať dvoch amerických dôstojníkov a jedného vietnamského tlmočníka, ktorých väznili až do roku 1973.

Bitka o Khe Sanh začala o 0530, 21 januára 1968. Táto báza bola jedným z hlavných oporných bodov, odkiaľ vychádzali útoky proti Ho-Chi-Minhovej ceste. Útok na Khe Sanh začal masívnym bombardovaním zo stoviek 82 milimetrových a 122 milimetrových kanónov. Hlavná ofenzíva začala 7 februára 1968 útokom ruských tankov PT-76. Obrancovia hrdinsky vzdorovali presile a pomocou protitankových zbraní a leteckej podpory udržali NVA v šachu. V ten istý večer padol tábor v Lang Vei a polovica z približne 500 obrancov bola mŕtva. Boj o Khe Sanh pokračoval bez výraznejších zmien niekoľko týždňov. Američania držali presilu NVA v šachu operáciou NIAGARA II, ktorá pomocou lietadiel likvidovala ciele a zásobovacie konvoje útočiacej armády. V tomto čase bolo letecké zásobovanie jediným spôsobom, ako dostať zásoby do Khe Sanh. Menšie boje prebiehali až do konca marca kedy sa jednotky NVA postupne vytratili späť do džungle a zanechali svoje pokusy o dobitie Khe Sanh.

LANG VEI - KHE SAHN 2004

Časový harmonogram:

16.7.2004
19:00-20:00 Príchod do cieľovej oblasti
20:00-22:00 Privítanie, zloženie si vecí, príprava výstroje, briefing
22:00-00:00 Nočný scenár
00:00-??:?? Zhodnotenie nočného scenára, debriefing, voľná zábava

17.7.2004
09:00-10:00 Vstávanie, príprava na ďalší scenár
10:00-11:00 Briefing, odchod na hraciu plochu
11:00-17:00 Celodňový scenár, doplňujúce dynamické scenáre
17:00-20:00 Oddych, kotlíkový guláš, pivko, kofola
20:00-??:?? Opekačka pri ohni

18.7.2004
09:00-11:00 Vstávanie, balenie, odchod

Výbava účastníkov operácie Lang Vei - Khe Sanh:
Povinná:
- voda
- voda
- voda (iné nápoje) - nie je nič horšie ako byť v džungli 2 noci a deň smädný...
- potraviny
- toaletný papier
- spacáky, karimatky
- ochranné okuliare
- dobová výstroj
- dobrá nálada

Doporučená:
- prenosné zdroje svetla - baterky (pochodne a fakle s otvoreným  plameňom nie su povolené)
- technika na nočné videnie
- dymovnice, pyrotechnika (ľubovoľné množstvo - ale nechceme nikoho zraniť alebo zabiť)
- stany
- maskovacie pomôcky
- lopatky, jutové alebo iné vrecia na plnenie pieskom (čím viac, tým lepšie)
- surf, UH-1 Huey, PBR
- dostatok AS zbraní a streliva, batérií, nabíjačky

Povinný kinematografický prehľad:
- Apocalypse Now (prípadne Redux)
- We were soldiers
- Full Metal Jacket
- Platoon
- Good morning Vietnam
- Flight of the Intruder
- BAT 21

Doporučené zručnosti:
- Battlefield: Vietnam
- Flight of the Intruder
- Viet Cong

Čo očakávať?
Dynamické scenáre popri hlavnej dejovej línii, hru kontrolovanú a riadenú organizátormi, rekvizity, imidžové záležitosti, psychological warfare, dobovú atmosféru a dobrú náladu.

Ubytovanie v murovanej budove s oknami - spacáky, karimatky. Voliteľne pri budove v stanoch. Parkovanie pri vyššie spomínanej budove. Celý hrací a ubytovací priestor je oplotený s bránou, ktorá bude po príchode učastníkov zamknutá a otvárať sa bude len v krízových situáciach. Objekt sa nachádza vo vnútri vojenského výcvikového priestoru, preto bude potrebné, aby účastníci do prihlášok uviedli presné meno a priezvisko. Bez toho nebude možné vybaviť vstup do vojenského priestoru. Účastníci, ktorí už stihli poslať prihlášku bez menného zoznamu, sa musia prihlásiť ešte raz a uviesť presné mená.

Miesto konania:
Vojenský výcvikový priestor Záhorie
Na pol cesty medzi Jablonicou a Senicou po ceste I./51 je križovatka s odbočkou na obec Hlboké, na mape vyznačená červeným kruhom.. Vjazd do VVP je na tejto križovatke, presne opačným smerom ako Hlboké.

MAPA AKO AJ NAJAKTUÁLNEJŠIE INFO SA NACHÁDZAJÚ NA ADRESE: http://www.omegablack.com/events/langvei/